bfhomeprofiel
nieuws
ansicht
kleur exterieur
kleur interieur
toegepaste kunst
kunst
profiel
inspiratie
links
contact


 

Kleur sinds 1988
Kleurbureau Beata Franso maakt kleur- en materiaaltoepassingen voor architectuur. Tijdens de opleiding aan de Hoge School voor de Kunsten te Utrecht (richting autonoom schilderen) startte zij met het maken van kleurontwerpen voor oa architectenbureau Franso+Partners te Leiden, in de familiecombinatie van architect en beeldend kunstenaar. Liefde voor architectuur is Beata Franso met de paplepel ingegoten.

Werkgebied
Het werkveld omvat kleur- en materiaalontwerpen voor interieurs en exterieurs ten behoeve van woningbouw, utiliteitsbouw en openbare gebouwen, in zowel nieuwbouw als renovatie- en grootonderhoudprojecten. Kleinschalig danwel grootschalig in stedebouwkundige settings.
Het Kleurbureau is werkzaam voor zeer diverse soorten opdrachtgevers zoals gemeenten, woningcorporaties, architectenbureaus, Rijksgebouwendienst, verenigingen van eigenaren en vastgoedmanagers. Beata Franso is als extern kleurspecialist verbonden aan 'Kleurservices', de kleuradvies-service van verffabrikant Sikkens Nederland. Het bureau werkt regelmatig samen met (interieur)architecten en lichtontwerpers.

Wat is de juiste kleurkeuze?
Juiste kleurkeuze is niet een kwestie van persoonlijke smaak. Bewust en functioneel kleurgebruik komt voort uit een goede analyse van de architectuur op diverse niveaus: sculpturaal/plastisch, esthetisch, historisch, functioneel, symbolisch, commercieel en stedebouwkundig. Belangrijk daarbij is de samenhang met de te gebruiken/gebruikte materialen en hun kleuren.
Hieruit ontstaat een palet van mogelijk toe te passen kleuren dat de leesbaarheid en de uitstraling van de architectuur versterkt. Door verschillen aan te brengen in helderheid en verzadiging van deze kleuren kan de uitstraling be´nvloed worden in exterieurs en interieurs van traditioneel en klassiek tot modern, eigentijds en indien wenselijk ook trendbewust.

Uitgangspunten werkwijze:
 • heldere beschreven analyse van de behoeften en eventueel problemen van de klant
 • heldere analyse van het huidige kleurgebruik, en de plus- en minpunten hiervan
 • helder omschreven kleurconcept ter verbetering van het huidige kleur- en materiaalgebruik
 • kleur- en materiaalstalen, fotovisualisaties, ingekleurde plattegronden en bouwtekeningen
 • begeleiding van de uitvoering

  Nevenactiviteiten Beata Franso
 • Sinds 1997 gastdocent Ruimtelijke Vormstudies aan de Faculteit Bouwkunde van de Hogeschool van Amsterdam.
 • Van 1997 tot 2006 hoofdredacteur van het blad 'Kleurenvisie', dat 4 keer per jaar door de Nederlandse Vereniging voor Kleurenstudie wordt uitgegeven. Van 2001 tot 2006 ook bestuurslid van NVvK.
 • Lid Stichtingsraad van de Stichting Kleur Buiten.
  (De Stichting Kleur Buiten heeft een aantal belangrijke basis-ontwerpuitgangspunten over kleur in de buitenruimte op zeer heldere wijze uiteengezet in haar '12 kleurstellingen'. Klik hier).
 • Bestuurslid Ateliercomplex Stichting Nieuw en Meer Amsterdam, voorzitter Bouwcommissie , klik hier.