Werken de plaatjes of links niet of kunt u geen HTML mail ontvangen?
Lees deze nieuwsbrief dan HIER online.
nummer 3
mei 2007

aanmelden
afmelden
reageer
archief
kleurontwerp
kunst
Beata Franso KleurROZE + LEEFBAARHEID


Niet zo lang geleden verscheen wereldwijd het nieuws dat het bestuur van de gemeente Aurangabad in India besloten heeft de hele stad roze te schilderen. De stad is arm, kent een hoge criminaliteit en de bevolking is het beu.


Aurangabad Roze panden Aurangabad


Het idee is dat het moreel van de bevolking verbetert. Naar men zegt brengt roze harmonie en vriendelijkheid en bevordert het gemeenschapszin.
De gemeente keek het af van Jaipur, een andere stad in India die sinds de 19de eeuw roze geschilderd is. De britse Prince of Wales bezocht toen de stad en het roze diende destijds als imitatie van natuurlijk roze zandsteen.


Jaipur Roze Jaipur


Wereldwijd dragen gevangenen roze kleding, zowel blanken in Amerika als zwarte mensen in bijvoorbeeld Rwanda. In de VS worden de interieurs van de gevangenissen zelf ook steeds vaker roze geschilderd.


Roze kleding gevangenen Roze gevangenen in de VS en Rwanda


Diverse onderzoeken uit de VS wijzen uit dat een roze omgeving agressief gedrag vermindert. Zelfs als mensen agressief zouden willen worden lukt het niet: de hartspier kan simpelweg niet snel genoeg slaan, omdat roze rust geeft en energie wegneemt. Men zegt dat de kleur roze mensen daarom alerter, expressiever en meer ontspannen maakt.
Er wordt echter ook openlijk toegegeven dat het roze in gevangenissen ook bedoeld is om te pesten. Om vooral mannen te kleineren en zo af te houden van crimineel gedrag, omdat ze weten dat ze in die roze kleren moeten gaan lopen als ze worden opgepakt.

Toch is het opmerkelijk dat wereldwijd roze ingezet wordt tegen agressie en geweld. In kleding en in de architectuur. De invloed van de kleur van architectuur en stedebouw op het welbevinden van de mens wordt hiermee onderschreven.


LEES VERDER..

.....................................................................................................


VOETNOOT
Dit kleurbericht werd u toegezonden door kleurspecialist en beeldend kunstenaar Beata Franso. Het is bedoeld voor mensen met een professionele belangstelling voor kleur + architectuur en verschijnt onregelmatig.
Stelt u ontvangst niet op prijs, klik dan op afmelden. Heeft u een collega die deze nieuwsbrief zou willen ontvangen klik dan op aanmelden. ANSICHT belicht actueel, spraakmakend en bijzonder nieuws uit het veld van kleur en architectuur.

Beata Franso
2006-2007 All rights reserved